VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Kifid: Obvion weigerde onterecht ex-vrouw te ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid

Geplaatst op: 05-07-2018, 16:53:50

Obvion moet de ex-vrouw van een klant ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid voor de gezamenlijke hypotheek. De bank weigerde dat aanvankelijk omdat de man alleen niet in staat zou zijn de woonlasten te dragen. De klant was in 2012 al gescheiden, maar kwam erachter dat zijn vrouw nog steeds hoofdelijk aansprakelijk was voor de hypotheek toen zij in de schuldsanering kwam.

De curator van de vrouw stelde de klant voor de keuze: of Obvion ontslaat zijn ex uit hoofdelijke aansprakelijkheid, of hij verkoopt het huis. Omdat de man met zijn twee kinderen in het huis woont en een eventuele verkoop waarschijnlijk een restschuld zou opleveren, nam hij contact op met de bank om zijn vrouw van de hypotheek te laten verwijderen.

Geen gewone situatie

De Rabobank-dochter weigerde en hield voet bij stuk. Het Kifid oordeelt nu dat Obvion onvoldoende zwaarwegende belangen had om het verzoek af te wijzen. Hoewel de bank in een gewone situatie mag weigeren – twee aansprakelijke klanten bieden meer zekerheid dan één – was er nu geen sprake van een gewone situatie. Omdat de ex-partner in de schuldsanering zit, kan de bank geen hypotheekschuld op haar verhalen.

Onderhoudsstaat van de woning ‘matig’

De onderhoudsstaat van de woning wordt in een taxatierapport omschreven als ‘matig.’ Daarom verwacht de bank dat de waarde van het huis alleen maar daalt zolang er geen onderhoud uitgevoerd wordt. Om het risico op een hogere restschuld te voorkomen, gaf de bank er de voorkeur aan om nu te verkopen en de vrouw niet uit hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.

Het Kifid stelt wel twee voorwaarden aan de eisende klant. Hij moet zijn hypotheeklasten blijven betalen en voldoende onderhoud plegen om een verdere waardedaling te voorkomen. Obvion mag periodiek controleren of de klant aan de voorwaarden blijft voldoen. Doet hij dat niet, dan mag de bank alsnog tot executie van de woning overgaan.

Bron: bijdrage van Bart van de Laak van 4 juli 2018 op www.amweb.nl  

Vorige pagina